Vid stjärnhavets strand

(Startide Rising) David Brin

Den jordiska utforskningsfarkosten Streaker har kraschlandat på den aldrig kartlagda havsvärlden Kithrup. Ombord bär Streaker på en av de viktigaste upptäckterna i galaxens historia. Ovanför Kithrups atmosfär drabbar armador av krigsfarkoster samman i kamp till döds; segrarens pris är Streaker och den kunskap som finns ombord.
På havsvärldens yta kämpar besättningen av människor och delfiner för att skydda sitt skepp och dess hemlighet – kunskapen om vad som hände med Föregångarna, det mytiska första släkte som en gång utsådde visdom bland stjärnorna.
‘Vid stjärnhavets strand’ är en episk sf-roman fylld av både spänning, tankeflykt och djup medmänsklighet.

strand
Den svenska utgåvan

David Brin lyckas med vad väldigt få sf-författare lyckas med till 100%: att skildra främmande intelligenta varelser på ett fullständigt trovärdigt och fantasifullt häpnadsväckande sätt. Varelser som skiljer sig så totalt från allt jordiskt och mänskligt, både till utseende, beteende, tanke och teknologi. Det gick inte att släppa ifrån sig boken under långa stunder, och en av få böcker jag med behållning läst om igen. Relationen mellan människor och delfiner ger också en intressant vinkel, både sett till människans plats i Brins universum men också sett till människans plats i vår verkliga värld.
Tyvärr når Brin inte upp till denna höjd i sina övriga böcker, utan faller då i en ganska vanlig fälla: att mer eller mindre göra sina aliens till avbilder av jordiska djur.

Betyget blir 5 av 5 utan tvekan och översättningen till svenska av Roger Sjölander håller också hög klass.

Annonser