Alanya, Turkiet

125px-Flag_of_TurkeyOrt: Alanya
Hotell: Flower Garden
Resebolag: Fritidsresor
Typ / pris: ospec / 1100
Flyg: ?/?
Från – till: Arlanda – Antalya

alanya1

Bussresan mellan flygplats och hotellet i Alanya tog nästan lika länge som flygresan. Men det gjorde inte så mycket. Nytt land, ny miljö, härlig värme och slutdestinationen: fyrstjärnigt lyxhotell i den östra delen av Alanya, nära en klippa med en borg och på gångavstånd från basaren och hamnen.
Hotellet var egentligen tre sammanbyggda höga byggnader, med tre pooler och två restauranger. Rummet bestod av vardagsrum och sovrum, liten köksavdelning, fräscht badrum och stor balkong in mot ena poolen. Det hela kändes nybyggt, fräscht och lyxigt. Bra service, bra städning, men hårda sängar. Här pjoskades inte med bäddmadrass tjockare än nån centimeter, placerad direkt på en ganska hård resårbotten.  Efter att vi sagt till så servade de oss de två sista nätterna med en extra madrass.
Sov man med öppen balkongdörr eller fönster så väcktes man av den lokala böneutroparen vid halv fem 😀

alanyastrandFör att komma ner till stranden fick man passera minst en tungt trafikerad väg och några mindre, och redan direkt efter incheckningen på hotellet gick vi ner för att insupa eftermiddagssolens sista strålar. Ganska grovkornig sand, eller om man så vill finkornig sten, men inget obekvämt. Vattnet var varmt och mycket badbart, även om det i vattenbrynet och ett par meter ut dolde sig klippstenar som man försiktigt fick passera på vägen ut mot finsandad botten. Solsängar med parasol hyrde man för en rimlig summa.
Man får stå ut med allehanda säljare av bl a båtresor som försöker ragga kunder längs stranden. En av dem utmärkte sig dock positivt genom att faktiskt komma ihåg vilka han redan pratat med och inte tjata flera gånger.

Just krämandet är det enda som inte var helt positivt som upplevelse. Inkastare vid varje butik som ivrigt försökte övertyga en om att man skulle titta på – och förstås då också obligatoriskt köpa – deras piratkopierade märkesvaror, som de på fullt allvar försökte kränga till samma pris du i Sverige många gånger kan få originalet för. alanyakrämarePåpekade man detta blev de märkbart sura och stötta. Prutning tog de snarare som en skymf än som en del av handelsförfarandet som man förväntade sig. Utvecklingen går framåt även i Turkiet 😉
Handel fanns det gott om. Dels moderna fina butiker längs med något som liknade en huvudgata, dels om man följde denna gata österut, då man kom till basaren och äldre kvarter neråt hamnen. Man kunde också gå från vårt hotell sett ovanför huvudstråket och då komma in på basaren snett ovanifrån. Längs den vägen hittade vi bl a ett fik där vi testade turkiskt kaffe och baklava. Rekommenderas.
Pengar hanterar man enklast genom någon av de många uttagsautomater som finns, där man kan välja på både turkiska lira (YTL) och €. De tar gärna € som betalning, men då får man tänka till två ggr från kronor till prislapp till euro, för oftast slog de på lite extra.

Mat är nåt som turkarna är duktiga på. Givetvis fanns mängder av olika kebaber att välja på. Vi fick bl a lära oss att ”kebab” bara betyder kött, att det vi i dagligt tal kallar kebab med bröd heter ”döner”, och att en kebab också kan innebära köttgryta i rykande het gjutjärnstallrik täckt med ett lager ost. Mycket gott. Vi fick också en vana att dricka Adnan Chai, ett te i formen av en blomma som las i koppen och i det varma vattnet ”slog ut” medans teet frigjordes.

alanyaborg

Alanya har som sagt en stor medeltidsfästning med 150 torn och en sju kilometer lång ringmur längst uppe på en stor hög klippa i östra delen av stan, eller kanske snarare mitten av hela stan. Vi tog en taxi upp. Tyvärr var det stängt, men det fanns ändå en del att kika på utifrån. Utsikten var fantastisk. På ena sidan västra stranddelen av stan, på andra hamnen och den östra delen. Alanya är rätt stort. Vi gjorde tyvärr inngen heltäckande rundtur i stan med bil utan tog oss bara till fots. Så också ner från borgen mot hamnen, då vi passerade vanliga bostadskvarter på sluttningarna. Byggnationen i stan är ömsom lyxhotell och fina öppna gator, ömsom fallfärdiga ruckel och trånga smutsiga gränder. Nedanför låg som sagt hamnen, där nöjes- och matställen kantade kajen, och där också basarens bortre ände anslöt.