Puerto del Carmen – Lanzarote, Spanien

125px-Flag_of_SpainHotell: Plaza Azul
Resebolag: Fritidsresor
Typ / pris: ospec / 2500
Flyg: Air Europa, B-757
Från – till: Växjö – Arrecife

Lanza1

Efter höjdarresan till Alanya i Turkiet, så blev den direkta upplevelsen av Lanzarote en liten besvikelse. Nu berodde det nog till största delen på två saker: standarden på hotellet var klart sämre än det lyxiga 4-stjärniga hotellet i Alanya, och tidpunkten på året var ungefär en månad för sen vilket gjorde att kvällarna var rätt kyliga.
Med lite perspektiv så var det förstås den standarden man från början kunde förvänta sig. Vi gjorde givetvis fel som förväntade oss samma tur en gång till. Det enda man egentligen kunde riktigt klaga på var de stenhårda sängarna…
Dagarna var däremot soliga och varma. Vattnet klart badbart, och skön sandstrand med palmträd längs strandpromenaden på gångavstånd nerför backen från hotellet.

Maten var däremot ingen höjdare, för att inte tala om det förmodligen uslaste kaffet jag druckit. Tänk utspätt bryggkaffe utspätt en gång till. Restaurangerna serverade turistanpassade rätter som tacos, hamburgare och pizza. Genuin mat var desto svårare att hitta, men vi lyckades hitta ett litet krypin efter ett tips från hotellreceptionisten. Där fick man något intressantare mat att välja på, bl a kanarisk potatis och en inhemsk soppa. Tapas var dock ett mer eller mindre frånvarande matbegrepp.

lanzvulkanLanzarote är en vulkanö, och det gör sig mest och bäst påmint i det jättelika naturreservatet Timanfaya. Ett väldigt område kring den vulkan som senast hade utbrott, där landskapet består av svart kantig lavasten så långt ögat når. En helt ”utomjordisk” miljö. Vi passade på att hyra bil en dag, då vi besökte bl a Timanfaya, men också César Manriques Jameos del Agua, ett antal vattenfyllda lavagrottor med egen fauna (bild 1). Manrique är mest känd som konstnär och stadsarkitekt ansvarig för att Lanzarotes speciella byggstil med låga vita hus och gröna/bruna detaljer i stort sett är det enda som tillåts byggas. Landskapet är kargt, ofta med svart sand och sten. I nästan alla sluttningar på landsbygden gräver man ur gropar där man i vindskyddat läge planterar grödor. Gräsmatta existerar knappt, ens i tätorterna.

Lanzarote är inte större än att man på en heldag tog sig runt hela ön. Trafiken var ganska lugn och de flesta stora vägar bra, även om det uppe i bergen var mycket smala serpentinvägar.

lanza3Puerto del Carmen har givetvis den obligatoriska strandpromenaden som huvudgata, där allehanda affärer, restauranger och nöjesställen ligger. Mycket parfymerier, men också elektronik och förstås drycker. Kanarieöarna ligger utanför EU, så det är väldigt begränsad mängd man får köpa med sig hem.
Huvudgatan längs stranden är lång, så lång att vi inte förrän sista dagarna hittade ett stort köpcentra i södra änden av stan. Fem våningar, kvällsöppet till sent med restauranger och nöje, kantat med mindre gator där bl a en hel del smyckes- och guldaffärer låg.