Rethymnon – Kreta, Grekland

125px-Flag_of_GreeceHotell: Ionia
Resebolag: Vingresor
Typ / pris: ospec / 1800
Flyg: ARL-HER, Thomas Cook Airlines, Airbus A330

Vi hade lite otur med vädret. Mulet men varmt vid landning. Dagen efter sandstorm från söder, som drog med sig sand från Sahara. Så första dagen efter ankomst fick spenderas vid poolen.
Men vänta nu. Poolen? Det finns ingen pool på hotell Ionia..?
Mycket riktigt. Hotell Ionia, placerat mitt i Rethymnon centrum, är ett litet, äldre, spartanskt hotell. Lobbyn såg ändå lite hemtrevlig ut, men när man kom upp i korridorerna och in på rummet blev bilden en annan. Vi pratar litet, trångt, låg och dåligt efterhållen standard. I den mörka korridoren hittade man det gemensamma köket där man fick samsas med insekter och smuts.
Det är då kontakter är så himla bra att ha. Efter några sms morgonen efter ankomst fick vi meddelande att ta en taxi och dra iväg till ett annat hotell. Sagt och gjort; incheckning på Ibiscos Garden.
Därav poolen. Dessutom ordnade hon så att frukost ingick. Så från ett potentiellt fiasko vändes detta till något riktigt bra 🙂 Tack!

Vi prövade på att hyra bil för att hälsa på nämnda bekant i Hersonisos – Kastelli, en liten by österut upp mot bergen där man sista biten får leta sig upp på minimala kringelvägar. Eftersom bilen var en Hyundai Atos var detta inget problem. Den är snäppet bredare än en moped – med AC som tur var!
Trafiken var en intressant upplevelse. Avstånd ska hållas så nära som möjligt, gärna i höga hastigheter. Längs det som förmodligen går under benämning ”motorväg” så kunde bitvis olika hastigheter påbjudas samtidigt i olika filer.
Uppe i byn fick vi på kvällen uppleva folkdans och inhemsk mat – Yamas!
Dagen efter tog vi oss tillbaka igen och på vägen besökte vi det omtalade Knossos. Höga förväntningar – platt fall. Stället visade sig vara till 80-90% återuppbyggt på tämligen svaga gissningsgrunder i betong. Tack för den, Arthur Evans!

KretamatMat är gott i Grekland, om än kanske lite enahanda. Grekiska sallader smakar så oerhört mycket mer än våra svenska grönsaker och luncherna bestod oftast i en sådan och lite bröd med tzatziki. Kvällstid gärna något grillat kött i form av spett, souvlaki.