Palma Nova – Mallorca, Spanien

270px-Flag_of_MallorcaHotell: Vista Sol
Resebolag: Vingresor
Typ / pris: ospec / 1200
Flyg: ARN-PMI, Thomas Cook Airlines, Airbus A330-300

Det skulle egentligen blivit Cypern. Veckan innan hade man kunnat klippa en ospec till Larnaca eller något annat mål för 1595. Det som istället inträffade när vi närmade oss avresedatum den 28:e förvånade; priserna sjönk inte som brukligt utan steg istället. När vi som bäst satt och funderade på om vi skulle lägga 3998/person, försvann  Cypern-resorna från Fritidsresors hemsida. Slutfunderat om Cypern, nu gällde det att hitta ett annat resmål – snabbt.
Tidigare har vi med framgång använt siten Travelpartner.se för att hitta en billig semestervecka på höstkanten. I år verkade uppdateringen av vilka resor som fortfarande fanns tillgängliga inte hänga med. Flera resor som redan var bokade listades som fortfarande tillgängliga. Så istället fick vi använda resp resebolags egna sista-minuten-listor.
Ving hade dels resor till Chania-Kreta, dels då Mallorca, som passade in i avresedatum vi bestämt. Eftersom förra året gick till Kreta så fick det helt enkelt bli Mallorca.

vistasolSå efter en flygresa från Arlanda till Palma Int Airport på drygt tre timmar steg vi ut med våra väskor till Vings personal som tilldelade oss hotell Vista Sol i Palma Nova. Vings egen representant på bussen orkade inte åka längre än till första hotellet i Palma, och den spanske busschauffören orkade inte ropa ut vilka hotell vi sen stannade vid. Tur att Vista Sol var så tydligt skyltat. Hotellet var helt ok i standard – tre nycklar – med egen poolterass och -bar, supermarcado, internet i lobbyn och en överlag ganska fräsch yta. Förmodligen renoverat för inte så länge sen för hotellet har funnits med som Ving-hotell sen många år, berättade taxichauffören från Palma, fartens mästare och rödljusens betvingare, under en resa sista kvällen tillbaka till hotellet. Adressen är Palma Nova, men på andra sidan kullen där hotellet ligger har man festparadiset(?) Magaluf.
Vi fick lägenhet 305 med två rum o kök, balkong med utsikt mot centrum och havsbukten. Inget att klaga på.
english foodPalma Nova ligger en dryg mil väster om Mallorcas huvudstad Palma. Förmodligen så har Palma Nova, liksom sin numera ihopväxta grannort Magaluf (ja, densamma som Orup en gång häpnadsväckande nog skrev en låt om), knappt existerat innan hotellen byggdes och barerna öppnades längs nyanlagda strandpromenader. Det märks. Tyvärr alltför väl. Ställena saknar helt kultur och egen själ. Allt kretsar kring hotell och restauranger med utbud anpassat övervägande för brittiska besökare – som tydligen vill vara kvar hemma fast borta när de reser. Alltså serveras ägg och bacon, korv, sirloin steaks, potatismos och ‘gravy’, ‘hash brown’, ‘baked beans’, och toast. Mmm… mums. Jag har åkt till Spanien för att äta engelsk skräpmat… och till dessa anrättningar som man sköljer ner med 2 pint lager erbjuds man de obligatoriska storbildsskärmarna visandes engelsk ligafotboll. Tipsextra heaven 😐
Men om man letar lite, så hittar man även i Palma Nova några få restauranger som erbjuder spansk mat. T ex paella eller tapas. Vi hittade båda.

can toniOm semesterorterna saknar själ och kultur så vägs det upp av huvudstaden Palma, med sin historia sen 1200-talet och bakåt, gamla stadsdelar med trånga gränder, fantastiska gamla byggnader, borgar, ringmur och jättekatedral. Här finns också möjligheter till seriös shopping för den som gillar det, eller besök på genuina restauranger caféer och barer. Efter resan till Lanzarote med sitt usla kaffeutbud fann vi till vår glädje att det stod bra mycket bättre till på den fronten här närmare spanska fastlandet. Vi fastnade för ‘café cortado’, vilket är en espresso med ungefär lika stor mängd varm mjölk. Det blir som en mindre, starkare cappuccino.
palmaAtt ta sig till Palma gör man med fördel med regionalbuss. €2.75 kostade en enkel biljett, och standarden på de rödgula bussarna är mycket bra, med AC. Ändstationen i Palma är deras stora resecentrum, där också anslutande tåglinjer finns – allt placerat under mark. Ljust, rent, välfungerande. Här har Sverige en del att lära med våra pissluktande motsvarigheter som med förkärlek ges bästa plats i stadsrummet.
Palma har uppemot 370 000 invånare och har känslan av storstad utan att bli betonggrå. Stora avenyer ligger runt och delvis igenom de gamla stadsdelarna, ordentligt tilltagna med stora alléer, mycket belysning och förstås kantade med affärer och kafféer. Arkitekturen är hänförande. Trafiken är livlig utan att bli aggresiv. Vik av en tvärgata och du är direkt inne i de gamla gränderna, lika väl upplysta. Sång och musik erbjuds lite här och var.
Det är i utkanterna som staden blir mer skitig och betongrik, mer smutsig och dammig. Palma har också centralt en stor marina och hamn där yachterna och lyxkryssarna trängs.

magalufstrandNu tillbringades inte hela veckan i stan, utan huvudmålet med resan var i första hand sol, bad och värme.
Stränderna har fin ljus sand, vattnet är turkosblått mot den ljusa bottnen och klarblått mot sjögräset som börjar en bra bit ut. Stenklippor finns men inte på själva stränderna. En del av byggnationen står däremot på dessa.
Man hyr sängar och parasol för €3.50 styck. Vi upplevde stranden på Magaluf-sidan något bättre än på Palma Nova-sidan. Framförallt har man har man fri sikt rakt ut mot havet, strandpromenaden ligger längre ifrån och vattnet kändes något varmare – vilket iofs kan förklaras med att vädret blev riktigt bra först de sista dagarna. Mallorca har runt 300 soldagar per år. Vi lyckades förstås pricka in sluttampen på den regnigaste september sen 1971.