Laganás – Zakynthos, Grekland

Hotell: Anadiomeni
Resebolag: Air Tours
Typ / pris: spec / 2390
Flyg: ARN-ZTH, S A S, Boeing 737-800

Återigen – det skulle ha blivit Cypern. Men vi väljer tydligen fel vecka. Veckan före kunde man åka för 1700, veckan vi tagit ledigt försvann alla Fritidsresors turer i ett nafs och priset hos övriga hamnade kring 4000. Det fick istället bli den grekiska ön Zakynthos som ligger utanför Greklands väskust. Det fick också bli en ny oprövad researrangör; Air Tours, vilket visade sig fungera hur bra som helst. Så länge det finns nån som tar emot när man landar och kan peka ut rätt transferbuss så fungerar det. Vi hade via Air Tours också möjligheten att välja hotell, till skillnad från ospec som vi brukar åka. Hotellet var ett mindre familjeägt utan några större fel, men kanske inte riktigt ett 3+ som angivits utan snarare kanske 2+.
Vädret var hela tiden varmt, runt 25-27 grader, men sol och regn turades om varannan dag ungefär.

Den ekonomiska krisen har satt rejäla avtryck i Grekland. Detta märktes tydligt på Zakynthos då det kändes som c:a 2/3 av alla hotell, restauranger och affärer stod tomma, igenbommade och övergivna. Nybyggnationer hade avbrutits och tomma skal stod lite överallt längs med vägar och inne i byarna.
Laganás är en by som ligger 8 km från flygplatsen. Till största delen består den av hotell, restauranger och supermarkets. Byggnationen är övervägande låg och ganska småskalig. Till skillnad från de flesta semesterorter har inte stället någon strandpromenad, utan istället en huvudgata vinkelrätt upp från stranden i ena änden av byn. Här hittar man förutom barerna även lite strippklubbar – om än nedlagda för säsongen eller för krisens skull. Laganás är under högsäsong mest ett tillhåll för festande ungdomar och nu framåt hösten var det mest 30-50 – åringar med eller utan barn som dominerade. En irriterande egenhet som man mest brukar förknippa med resmål i Egypten eller Turkiet är alla inkastare som ska locka in förbipasserande till just deras hak.

Stränderna är fina, långgrunt med klart och varmt vatten, och finkornig ljus sand på botten. Två solstolar med parasol hyr man för €5. Längs med stranden ligger strandbarerna tätpackade och givetvis återfinns ambulerande säljare av massage, fresh fruit, donuts och diverse meningslösa prylar som piratkopierade DVD, CD, klockor och glasögon. Det lättaste sättet att undvika dem är att helt enkelt inte se dem.

Vill man se ön så kan man välja på att antingen hyra bil och åka runt längs småvägarna eller att ta en heldagstur med båt runt hela ön. Kostade €18 per person inkl buss till Zakynthos ”stad” där båten väntade. Vi försökte under andra dagen, då vädret var mulet och regnigt att ta lokalbussen till samma ort. Det gick inte. För bussen gick inte. Iaf inte de två timmar vi väntade medan två tider i tidtabellen passerade helt utan buss. Vi fick ingen riktig förklaring mer än att det brukade vara så, men fick istället hjälp att ringa en taxi som efter ytterligare omotiverad väntan till slut anlände och tog oss in till ”staden”, som inte var så mycket till stad utan snarare en mindre ort med hamn. Vi gick fram och tillbaka längs kajen, åt lunch och sen hem igen med av en slump samma taxi. Jag tror vi sammanfattade Zakynthos stad som ”något större med något sämre utbud än Laganás”. Så ganska bortkastat egentligen.
Båtturen däremot kan rekommenderas. Tar c:a åtta timmar, då man passerar vid bl a tre av deras största landmärken: Blue Caves, ihåliga grottformationer med ljusblått vatten, Smuggler´s Wreck, en strandad gammal båt som ligger uppe i sanddynorna i en otillgänglig vik med djupturkost vatten och nästan kritvit sand- och stenstrand, samt förbi Laganás-bukten där de fridlysta sköldpaddorna Caretta caretta lägger sina ägg och tydligen ska simma. Vi såg inga, men vi såg deras lagda ägg som vaktades och skyddades på stranden strax nordost om Laganás. Naturen och topografin längs med vattnet är sevärt; stora klippväggar av sand- eller kalksten som reser sig upp ur det ljusblå vattnet, grottformationer och skogsbeklädda kullar.

Maten var förstås god eftersom den är grekisk (förutsatt att man gillar grekiskt förstås) och generellt kan man säga att ju närmare Main street restaurangen i Laganás låg, desto sämre. En av de bättre vi åt på låg bara ett stenkast från hotellet.
Även om den brittiska matinvasionen också drabbat Grekland kan man lätt hitta inhemsk mat här, till skillnad från Mallorca och Lanzarote där man fick söka medelst lupp och kikare.

Det stället faller på är bristen på saker att göra om vädret är dåligt eller solen gått ner. Det finns ingen större stad att åka till, utbudet på butiker eller intressanta ställen att gå till är dåligt och det generella läget att så mycket står tomt och övergivet sänker verkligen intrycket. Därför blir återkomstfaktorn låg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s