Matter

Iain M Banks

Här kretsar handlingen kring en ”skalvärld”, en konstgjord värd med ett tiotal bebodda skal runt en inre kärna. Skalvärldarna skapades för många miljoner år sedan av en nu försvunnen högcivilisation och de nuvarande invånarna har bristfällig kunskap om hur deras värld egentligen är funtad. Tekniskt mer utvecklade civilisationer fungerar som en slags ”mentorer” för de mindre avancerade kulturerna i världen, och naturligtvis utnyttjas dessa mentorskap för mindre ädla syften.
   Vi får möta tre syskon från det föga tekniskt utvecklade plan åtta i skalvärlden Sursamen. Djan Seriy har lämnat sin värld och värvats som agent av The Cultures allra hemligaste specialorganisation: Special Circumstances. Hennes bröder (prinsar i ett litet kungarike) lever kvar i den senmedeltida kultur som de tre fostrats i. När syskonens far, rikets konung, brutalt mördas av sin närmaste man mitt under brinnande krig tar handlingen fart.

Lite för mycket av handlingen är förlagd till skalvärlden i en miljö och tidsanda som påminner mest om europeiskt 16-1800-tal. Jag har lite svårt för sånt i sf. Får inte ihop logiken. Boken är väsentligt mer lättläst än ”Excession” men når inte upp till spänningen och drivet i ”Use of weapons”. Storyn får ett mycket abrupt slut som inte lyckas knyta ihop trådarna riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s