Ashes of Worlds

Kevin J Anderson

Mänskligheten har under ett antal år försökt kolonisera stjärnorna med hjälp av oändligt långsamma månggenerationsskepp, när företrädare för det ildiriska imperiets ickemänskliga civilisation dyker upp och skänker en effektiv rymdskeppsteknologi till jordens primater. Efter mötet med ildirerna expanderar mänskligheten raskt ut bland stjärnorna, till en början utan att stöta på några andra civilisationer. När 200 år har gått görs ett oväntat fynd i ruinerna efter en utdöd kultur – ur de insektoida klikissernas kvarlåtenskap räddar människorna kunskapen om hur konstgjorda solar kan skapas. Upptäckten bli början till en serie händelser som kommer att förändra Vintergatan för alltid…
Del 7: mänskligheten och hennes allierade har besegrat hydroguerna och drivit tillbaka dem in i gasjättarna. Då dyker två gamla fiender upp på scenen: eldelementarerna faeros, som tänker ta kål på alla som slogs på deras fienders sida, och klikisserna som vill återta alla världar de kontrollerade för 10 000 år sedan. Basil Wenceslas, som leder terranska hansan, tänker ta kontroll över mänsklighetens oregerliga styvbarn – kosta vad det kosta vill. The Ashes of Worlds är sjunde och sista delen i serien.

Boken avslutar alltså en sju delar lång och mycket omfattande historia. För några år sen läste jag del ett och två, och nu fick jag sista delen i present. Jag blev rätt snart påmind om varför jag tappade intresset att följa serien. Ingredienserna är för lite science fiction och för mycket saga för min smak. Storyn är bl a starkt inspirerad av de fyra elementen. Vissa karaktärer ur det stora persongalleriet är klart mindre intressanta att följa än andra. Det som ändå räddar upp det hela och gör boken läsvärd är Kevin J Andersons förmåga att berätta en historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s