Ingen tar skit

… i de lättkränktas land.

David Eberhard

Hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om människor som upplever sig kränkta. Den moderna människan tycks inte tåla oförrätter och upplever minsta ifågasättande av den egna personen som kränkande.
David Eberhard, överläkare på psykakuten på S:t Görans Sjukhus, försöker förklara varför vi, i världens kanske mest rättvisa land, allt mer upplever oss förfördelade och kränkta. Ju bättre vi får det, desto mer klagar vi. Så länge andra i vår omgivning har det ännu bättre ser vi inte hur bra vi har det. Avarter av gamla teorier från 1800-talet och 1900-talets början har fått oss att sammanblanda jämlikhet med likhet, att älta barndomens oförrätter och dessutom, inför vulgärmodernismens obegripligheter, tvivla på det uppenbara. Vi har blivit helt beroende av att staten tar hand om oss, en stat som i falsk snällhet tar ifrån oss allt ansvar mot en ersättning av total kravlöshet.

Eberhard sätter fingret på de mekanismer som i dagens moderna Sverige premierar rättshaverister medan samhällsfunktioner satta att skydda och hjälpa upptas att behandla nonsensfall utan grund. När vi i Sverige gör oss lustiga över hur amerikaner stämmer varandra i domstol, ägnar vi oss själva åt anmälningar till nån av alla statliga ombudsmän – eller ännu en överklagan till kommunen att grannens skorsten är 10 cm för hög…
Boken bjuder på flera hårrsande exempel på hur människor agerat när de av en eller annan helt grundlös anledning känt sig djupt kränkta. Bitvis rolig och bitande läsning, men också alltför mycket upprepande. Eberhard fyller ut (eller ältar) boken med att flera gånger komma tillbaka till samma påståenden/slutsatser/fraser. Trots det levererar han en välbehövlig ögonöppnare som många skulle behöva läsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s