PES 2010 & PS3

Efter att varit dataspelsutövare på PC sen slutet på 90-talet, så kändes i takt med intåget av platt-TV i storformat och att alltfler spel övergick till att inte längre göras för PC, steget över till konsol inte bara naturligt utan också nödvändigt.
Spelen jag fastnat för har genom åren mest varit sportspelen från EA Games, från FIFA98 och NHL2001 och framåt, men också gamla klassiker som Descent, Duke Nukem och SimCity.

Innan själva spelet, lite om konsolen Playstation 3, som nog kändes som det självklara valet i utbudet. Min blev en slim-version med 120GB hårddisk.
Förutom att vara en spelkonsol fungerar den också som DVD- och Blu-Ray-spelare och allt-i-allo-mediamaskin. Att rippa och lagra sin CD-samling är ingen konst, skivinformationen hämtas via trådlös uppkoppling. Visa filmfiler från en USB-sticka är heller inga problem. Begränsad nätsurf (här kunde särskilt stödet för TV-kanalernas streaming vara bättre). Nedladdning av speldemo, lagring och visning av bildmaterial, och förstås att spela spel – allt detta fixar den galant och på ett intuitivt sätt. Koppling mot TV sker med HDMI och upplösningar och bildformat sköter sig helt och hållet självt utan problem.
Kort sagt, PS3 som media- och underhållningsmaskin är jag riktigt nöjd med. Den enda lilla aspekt jag fått fundera över är att maskinen blir rätt varm och behöver luftutrymme för att kunna kyla ner sig, annars låter den inbyggda fläkten ganska störande. Med luftutrymme under maskinen fungerar det desto bättre.

Vad är då PES för nåt?
Pro Evolution Soccer kommer från Japan, och är likt FIFA-serien ett fotbollsspel där man aktivt spelar matcher men också agerar coach med möjlighet till att ändra taktik, laguppställning och formationer.
PES har inte samma strålande grafik och rörelsemönster under match som de senaste versionerna av FIFA har, men i personlighet, variation och spelkänsla överglänser PES i mitt tycke med marginal. Jag blir fortfarande förvånad av vad som kan hända i matcherna. Bollar studsar och far inte alltid som man förväntar sig, spelare i både egna och motståndarlaget gör ibland helt oväntade bra eller dåliga saker, till skillnad från FIFA där man efter ett tag lär sig ett ungefärligt mönster som man kan förvänta sig. Alltså agerar och reagerar PES mer verkligt. Häromdagen fejkade plötsligt en anfallare i motståndarlaget en straff, och fick sin tillbörliga varning. Det har inte hänt tidigare på ett och ett halvt års spelande. Också olika väderlekar påverkar spelet. Det är stor skillnad på att försöka rulla boll i ösregn jämfört med strålande solsken. Beroende på vilka spelare man har i laget så måste man också anpassa spelet och taktisk uppställning om man vill kunna ta sig an starkare lag. Har man ingen lång stark spelare som är duktig på huvet så är det svårt att få ut nåt av höga inlägg mot straffområdet.
För egen del är inte det intressanta att lira med Barcelonas topplag eller nåt annat stjärnstint lag. Alltså rör inte PES brist på licenser från FIFA (det riktiga FIFA alltså), vilket resulterar i brist på ganska många riktiga klubb- och spelarnamn, mig i ryggen. Intressantare är att istället bygga sitt eget lag med egna spelare från grunden. Också i detta avseendet är PES längder före och mer förberett för än FIFA. 18 lag står redo att förvandlas till antingen valfri serie ur verkligheten eller som i mitt fall 18 fantastiska fantasilag med vardera 23 fantasispelare – en tradition som inleddes med en polare för mer än tio år sen. En stor mängd designer av ställ, import av grafik för både lagemblem och sponsorer gör det här spelet till en riktigt kreativ arena för den som vill. För den som inte orkar finns möjligheten att ladda ner mängder med patcher som lägger till och rättar till väldigt mycket av det som saknas pga licensfrågan.
Den andra riktigt roliga delen är Master League, där du med valfritt lag får kämpa dig igenom Div 2, för att sedan ta steget upp i den engelska, franska, holländska, spanska eller italienska ligan. Ditt lag kommer utvecklas, spelare bli bättre eller sämre allteftersom säsongerna passerar. Köp av nya spelare, försäljning av befintliga eller att signa spelare från ungdomslaget är frågor man efterhand måste ta ställning till.
Inga nackdelar? Jodå. Som nämnts innan så är grafiken, eller snarare rörelsemönstren hos spelarna, något kantiga och lite ryckiga jämfört med FIFA-serien. En demo av PES2012 visar förbättring på området.
I PES6 för PC, fanns något större variation på att utforma spelarnas utseenden, om man sparkade omkull en motspelare men motståndarlaget hade fördel av bollen så fick den egne spelaren ändå en varning för tilltaget efteråt. Detta har inte följt med till PES2010.
Vid spelarbyten under match visas vilka som byter så snabbt att man knappt hinner uppfatta vilka det är, likaså laguppställningarna inför match.

Annonser

2 thoughts on “PES 2010 & PS3

 1. Phil Inläggets författare

  Om man vill ha full kontroll över vilka lag som deltar i Div 2 när man väljer att spela i Master League, så hittade jag denna lilla hjälp:

  when u start a new master league and u chose a team..
  there r three options:
  customise league structure,
  customise regulations
  and general settings….
  open customise league structure
  then keep pressing R1 till u get to the D2 league
  then change the teams

 2. Phil Inläggets författare

  Har under de två föregående veckorna haft bekymmer med vad jag förstått det ökända felmeddelandet 80710092 – problem att ansluta till PSN (Playstation Network). Det här påverkar bl a uppkoppling mot Netflix (även om det gick att gå runt) och Youtube. Mycket mailande fram och tillbaka till Sony-supporten som ömsom gissar, skriver på danska och missuppfattar problemet. Tips att ansluta med kabel, byta DNS och öppna specifika portar i routern, gav ingen som helst skillnad.
  Sista svaret därifrån konstaterar att problemet måste sitta hos min internetleverantör om jag inte kommer ut på internet. Vilket inte alls var problemet. Vilket klart borde framgått om man läst igenom ärendet.
  Hur som helst, ytterligare några dagar efter sista mailet så hoppade inloggningen till PSN igång utan problem. Plötsligt bara funkade det.
  Kul att det funkar… liksom….
  https://www.google.se/search?q=80710092

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s