Absorption

John Meaney

Sexhundra år i framtiden på en annan planet längtar sönerna till två ”piloter” – som är långtida spioner för en ickemänsklig makt – om att se den legendomsusade pilotstaden Labyrinth. I sjuhundratalets Norden dräper en hövdings livvakt en mystisk krigare som bär Lokes märke. I 1920-talets Zürich går Gavriela Silberstein in i den långa, barockutsmyckade centralhallen i Eidgenossische Technische Hochschule, där Einstein studerade. Dessa och fler har genom tid och rum tre ting gemensamt: de har anat en glimt av mörkret, hör ekon av ett märkligt musiskt anslag och ansluter sig i sina drömmar till en grupp som kallas Ragnaröksrådet.

Låter det mycket myt och saga? Det är det inte. Meaney lyckas genom åtminstone fem olika tidsåldrar knyta ihop personer och händelser mot ett gemensamt öde. Det mytologiska fungerar mer som inramning och symbolik, förutom i sjuhundratalet där det förstås för de individerna är ”verkligt”.
Bra personporträtt och vitt skilda världar beroende på tidsålder, och ett mörkt hot som hålls väl dolt, lockar till fortsatt läsning i kommande delen ”Transmission”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s