Fotbolls-EM 2012

Som vanligt följer jag pga min härkomst två lag; både Sverige och Portugal.
Sverige är utslaget efter två förluster mot Ukraina och England. Direkt hördes röster från förståsigpåande krönikörer, alltifrån rikspressen till lokalblaskan, som ropade efter Lagerbäcks gamla defensiva och tråkiga fotboll. En fotbollsfilosofi som ofta tog Sverige vidare från gruppspel, men sällan längre.
Nu har vi Hamrén, som fått Sverige att spela positiv och rolig fotboll och med högre ambitioner än att bara undvika förluster. Och nog visade laget kapaciteten när man tvålade till Frankrike med 2-0 i sista gruppspelsmatchen. Och äntligen verkade laget funka på riktigt med Zlatan. För trots att han är Sveriges utan tvekan bästa spelare verkar laget inte riktigt velat funka med honom i huvudrollen – vare sig under Hamrén eller Lagerbäck. Ta bara första matchen mot Ukraina där toppforwarden Rosenberg väl knappt fick en enda boll att springa på, för alla bollar skulle tvunget passera Z. Samma symptom syntes under matchen mot England, någon kunde springa sig fri på högerkanten men Anders Svensson väljer att vända åt andra hållet och slå en tremeterspassning till en stillstående Z. Det är ganska talande att Sveriges bästa match på mycket länge där man slår Holland med 3-2 är en match utan Zlatan. Kanske kan nu segern mot Frankrike lösa upp den knuten. Enda frågetecknen under detta EM är om inte något lite för unga och gröna spelare fått lite för stort förtroende från start. Lustig, Elm och Granqvist har inte övertygat mig. Men inte heller Kim Källström eller Anders Svensson faktiskt. Och verkligen inte Isaksson i målet som jag länge tyckt agerar fladdrigt och osäkert i målet, tjong ballong med fötterna och som släppte en riktig tavla mot England (2-2).
Bajrami och Wilhelmsson funkade bättre tycker jag. Kan nån förresten förklara varför Chippen aldrig varit självskriven från start i landslaget? Har han undermålig kondition? Är han (åtminstone numera) för gammal? I vilket fall skapar han på egen hand mer under sina inhopp än Elm, Källström och Toivonen gjort tillsammans.

I Portugal har Ronaldo haft en liknande börda som Zlatan att bära. Man förväntas ensam ”frälsa” sitt lag till framgång. Precis som i Sverige funkar inte verkligheten så. Men som tur har det funnits andra spelare som levererat, bl a backarna Coentrão och Pepe – både offensivt och defensivt. Meireles är en spelare jag har svårt för, skjuter ofta så fort han får bollen och då oftast helt åt fanders. Ronaldo som var direkt usel i matchen mot Danmark och ganska intetsägande mot Tyskland tog verkligen tag i sig själv mot Holland och gjorde två mål. Äntligen lossnade det, och det gav en riktigt magnifik seger! Tyvärr förstörde TV4 all spänning genom att sända POR-HOL i sin betalkanal SportXtra och först efteråt sända den i TV4, samtidigt som man fortlöpande under sändningen av Danmarksmatchen rapporterade resultat från den andra. Tack för det.
Iom segern mot Holland avancerade man från en mycket svår grupp och mötte Tjeckien i kvartsfinal. En match som kändes ganska säker, Ronaldo nickade snyggt in ett mål till 1-0. I semifinal väntade ett mycket svårslaget Spanien, men som effektivt bromsades av Portugals mycket disciplinerade och imponerande höga press och försvarsarbete. Under första halvlek var Portugals målchanser klart fler och vassare. Andra halvlek backade man hem något men fortsatte med bra försvarsspel. Efter full tid fortfarande 0-0. Förlängning och därefter straffläggning. Rui Patricio i mål inledde med en kanonräddning men dessvärre missade Moutinho sin efterföljande straff. En ganska tam och halvdåligt placerad sådan. Det hela avgörs när Alves pangar sin straff i ribban och ner i backen och ut, och direkt efter när Fábregas pangar sin straff i stolpe och in.
Totalt sett en mycket bra insats av ett lag som knappt tog sig till EM. Sällan har väl disciplinen och strukturen varit bättre i Portugals landslagsspel. Ser fram emot VM-kvalet 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s