Prometheus

Ridley Scott

En film som ger oss förklaringen och bakgrunden till filmen Alien (1979), också den av Ridley Scott. Alien är på många sätt ett mästerverk och genreskapande startskott med sin klaustrofobiska skräckskildring av en hänsynslös och nästan oövervinnelig varelse som kommer ombord på ett rymdskepp på väg mot jorden.
Prometheus utspelar sig dessförinnan – 2094 – och berättar om hur arkeologiska fynd leder till en rymdexpedition till en måne runt en avlägsen planet, och vad man hittar där. Eftersom det är Ridley Scott vid rodret är förväntningarna höga. Han har ju ändå levererat storfilmer som Gladiator, Blade Runner och just den första Alien-filmen. Därför känns Prometheus lite som en produktion som kunde blivit bättre än vad den blev. Den är snyggt filmad, effekterna helt rätt för sci-fi och snygga återkopplingar till Alien (främst scenografiskt). Men där Alien är så lyckad genom att in i det längsta dölja rymdvarelsens framfart i direkt bild är Prometheus istället generös ganska tidigt. Det blir för lite mysterium, för lite storslagenhet, för lite sense of wonder över vad som faktiskt ska skildra mänsklighetens två största upptäckter – främmande liv utanför vår planet och förklaringen till vårt eget ursprung. Karaktärerna tutar och kör, är något platta, och filmen lyckas aldrig förvåna en riktigt. Det blir lite för enkelt många gånger och lite för genomhastat – det som kunde blivit storartat blir bara bra. Men snyggt.

Att förhoppningsvis se fram emot (eller inte, då jag förstått att den inte följer vare sig Dicks roman eller orginalfilmen från 1990); en remake av Total Recall:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s