Up Jim River

Michael Flynn

En fristående uppföljare till ”The January Dancer”. Här handlar det om sökandet efter en försvunnen mor. Den försvunna är Bridget ban, en synnerligen hemlig agent, som söks av sin dotter Mearana. Sökandet går via fascinerande planeter befolkade av märkliga inbyggare och kulturer.
Det hela tar sin början vid Jehovas sol – Allahs öga – som är en stor förbindelselänk på Elektriska Avenyn; ett enormt nätverk av superstråk som förbinder stjärnorna med varandra. Mer vägar möts där än någon annanstans i Södra Centralsektorn, och förr eller senare passerar alla därigenom. Där söker Mearana upp en nedbruten man som ibland kallas Donovan, ibland Fudir, men allt som oftast benämns ”Den ärrade mannen”.
Bridget ban försvann under sökandet efter en teknologisk artefakt som åtskilliga organisationer gärna skulle lägga beslag på. Förbundet har haft agenter ute och letat efter henne, men inte kunnat hitta henne, och har nu officiellt givit upp sökandet. Mearana är bara nitton år, men väldigt bestämd. Donovan var en gång en mycket skicklig agent, men efter att han straffades av sina förra arbetsgivare är han nu uppdelad i sju olika distinkta personligheter, vilket inte direkt gör honom beslutsam.

Flynn fortsätter att berätta med samma språkliga upplägg som i föregående romanen The January Dancer, även om vi nu får följa direkta händelser. Miljömässigt rör vi oss mest på olika planeter – de allra flesta med låg teknologisk nivå med tanke på hur långt in i framtiden det rör sig om. Exakt hur långt framgår inte, men tillräckligt för att mänskligheten ska ha tappat det mesta av kopplingen till gamla hemplaneten Jorden. En av styrkorna Flynn har är att han utan krångel och förklaringar refererar till en kulturhistoria som ligger långtifrån, för att inte säga helt bortkopplad, från vår egen idag. Den refereras till som en fullkomlig självklarhet – vilket gör det trovärdigt. Mindre trovärdigt är den låga teknologiska nivån som skildras på alltför många ställen. Höjdpunkten i boken är kapitlet där Donovan gör upp med sina sju olika personligheter, därefter kommer en rejäl dipp fram till de tre-fyra sista kapitlen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s