Counting Heads

headsDavid Marusek

Året är 2134 och livet borde vara bekymmerslöst. Alla konsumtionsvaror kan tillverkas med hjälp av nanoteknologi. Åldrande och sjukdom är inte längre några problem. AI:ar, kloner och robotar sköter alla skitjobb.
I denna sköna nya värld blir ett kryo-fryst huvud av olika skäl en eftersökt klenod som flera fraktioner vill lägga beslag på. Jakten påbörjas sedan den rika och mäktiga Eleanor Starke har mördats, och huvudet tillhör Eleanors dotter. Bland huvudjägarna återfinns Eleanors man, en förespråkare för exploatering av fjärran solsystem, en liten pojke och ett gäng förvirrade kloner.

Romanen börjar i ganska makligt tempo och håller det en bra bit fram, tills ungefär sista femtedelen då det tar sig ordentligt och kulminerar i ett rafflande avslut. Nåt som är ganska tydligt en bit in i boken är att det här är första delen av tre. Går det inte att skriva annat än trilogier numera? Den tappar lite genom att den medicinteknik som beskrivs inte känns trovärdig att kunna utvecklas, så att en som är född på 1950-talet ska hinna tillgodogöra sig den. Det kommer inte jag hinna uppleva – inte du heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s