Leviathan Wakes

leviathanJames S A Corey

Människan har koloniserat stora delar av solsystemet, men stjärnorna verkar ännu så länge ligga för långt bort. De tre maktsfärerna är Jorden, Mars och Asteroidbältet. Detektiv Miller jobbar på asteroiden Ceres. Han har just fått ett jobb han inte gillar när en utsändning från ett rymdskepp ger upphov till upplopp som måste tas om hand. Han måste släppa sökandet efter en ung kvinna som troligen gått med i OPA, de yttre planeternas befrielseallians.
James Holden jobbar med att flyga vatten till bosättningarna i asteroidbältet. Skeppet han jobbar på får en dag in en nödsignal från ett annat skepp. Ingen lever på skeppet när de hittar det och någon har satt en extra nödsändare på det. När de stänger av den dyker det upp ett mystiskt skepp som spränger deras skepp i småbitar. Kvar sitter de i sin skyttel, långt från alla vettiga rymdhamnar. Det känns inte direkt bättre av att ett marsianskt krigsskepp kommer och beordrar dem att bli upplockade.
Det hela utvecklas till en närmast krigsliknande situation mellan Mars och Asteroidbältet. Miller hittar på sitt håll tecken på att något skumt är på gång bakom kulisserna, men inget han kan sätta fingret på. Han återupptar letandet efter den unga kvinnan från Jorden. Det verkar som hon har något med de pågående händelserna att göra. Sökandet efter henne blir sakta något av en besatthet hos honom. Holden råkar ut för att hamna i skottlinjen vad han än gör. Han tycks ha talang för att hamna precis där han inte borde vara. De båda herrarnas öden tvinnas sakta samman och de tvingas balansera mellan intressen från regeringar och skumma storföretag.

Bra skriven och mer jord- och tidsnära sf än vad som är brukligt idag. Man lever inte oändligt länge, man tar inte säkerhets-backup av sitt sinne och sin själ för att tanka ner i sin klon om man förolyckas, man färdas inte obehindrat fort och gravitationen har inte trollats bort vid rymdfärder. Allt det här bidrar till en tät och spännande intrig där varannat kapitel skiftar mellan de två huvudpersonernas perspektiv.

James S A Corey är i själva verket ett samarbete mellan Daniel Abraham och Ty Franck.

Annonser

1 thought on “Leviathan Wakes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s