The Long Earth

LongEarthTerry Pratchett / Stephen Baxter

Parallellvärldar står på programmet när Stephen Baxter, känd för hård sf och trovärdiga alternativhistoriska romaner, slår sig ihop med Skivvärldens skapare.
   Menige Percy Blakeney vaknar ur medvetslösheten på västfronten 1916. Något är väldigt fel. Han ligger inte i en skyttegrav, täckt av lera och blod, utan på en gräsmatta. Fåglarna sjunger och vinden susar i trädens grenar.
   Hundra år senare undersöker polisen Monica Jansson en utbränd fastighet i Wisconsin, USA. Det förstörda huset har tillhört en forskare som vissa ansåg var galen. Monica hittar en märklig apparat, en låda fylld med elektroniska komponenter och… en potatis. Det är prototypen till något som kommer förändra världen för alltid.

Välskriven och lättläst. Idén är intressant men jag finner författarnas slutsatser gällande samhällsreaktionen och utvecklingen mindre trovärdig på många plan. Det är inte någon action-packad historia heller, för ganska lite händer egentligen från första tredjedelen och fram till slutet. Det är tydligt att detta bara är första delen i en serie. Bokens början lovar mer, men tyvärr planar det ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s