The Long War

longwarTerry Pratchett & Stephen Baxter

Fortsättningen på dimensionsreseromanen The Long Earth utspelar sig 10-15 år efter händelserna i den första boken.
   Mänskligheten har spritts över mängder av parallella världar. Denna kedja av verkligheter har fått namnet ”the Long Earth”. Den tar form efter mänskligheten, och formar sina mänskliga invånare. Ett nytt Amerika växer, under namnet Valhalla, fram en miljon ”parallellvärldssteg” från vår verklighet. Och Valhallas invånare börjar tröttna på att låta sig styras från Datum-Jorden, som vår dimension kommit att kallas.
   Samtidigt händer något med det kollektiva medvetandet som kallas ”trollen”. Det reagerar på människornas okänsliga framryckning genom dimensionerna. Joshua från The Long Earth har gift sig. Han tänkte lämna dimensionshoppandet bakom sig, när han får ett meddelande från Lobsang. Han måste hjälpa till och hindra att krig bryter ut genom hela den långa jordens många dimensioner.

Med givna förutsättningar finns alla möjligheter till en händelsrik historia med storslagna proportioner. Efter att ha plöjt igenom boken är dock den övergripande känslan att det inte har hänt nåt alls. Författarna får i mitt tycke inte ihop givna förutsättningar med ett trovärdigt resultat. Man bygger upp en politisk konflikt som känns ogrundad och löser upp den utan någon dramatik. Lika tramsigt är förutsättningen att i USA har alla verkat stega iväg i det man kallar ”västlig” riktning, bortåt en miljon världar. Kineserna väljer givetvis att stega i ”östlig” riktning. Varför? Och varför väljer man att gå så långt utan att verka vilja utforska en hel värld som bara ligger ett steg bort i motsatt riktning? Lite av samma ologiska problematik led även den första boken av, men här känns det värre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s