Tau Zero

tau_zeroPoul Andersson

Sense of wonder av galaktiska dimensioner i Poul Andersons klassiska Tau Zero.
Rymdskeppet Leonora Christine och hennes femtio man starka besättning ska färdas till en planet trettio ljusår bort. Man når ljusets hastighet, tiden i universum rusar i väg men besättningen ombord åldras enligt den gamla vanliga subjektiva mallen. Men ett interstellärt dammoln skadar skeppet, och det finns ingen möjlighet att hejda hastigheten. Årtusenden och galaxer rusar förbi, skeppet störtar mot själva tidens slut.

Det här är klassisk hård science fiction från 70-talet. Mycket fokus läggs på vetenskapliga förhållanden inom fysik och astronomi och det förklaras och divideras en hel del om det genom boken. Ett exempel är t ex titelns härkomst.
En rolig tvist är hur den framtida jorden skildras med Sverige och svenskarna i en central och styrande roll. Till skillnad från dagens mastodontböcker inom genren, med 800+ sidor och gärna i tre delar, så är den här kort – endast 192 sidor. Den stora skillnaden ligger främst i att karaktärerna betraktas mer utifrån och att vissa tidsskeden i storyn spolas förbi. Bra eller dåligt? Uppfriskande iaf.
Jag är dock osäker på om jag tycker att det känns trovärdigt att skeppet de färdas i genom tid och rum och massa(!) verkligen skulle klara det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s