The Quiet War

quietwarPaul McAuley

På 2200-talet är jorden hårt ansträngd av klimatförändringar. Många blickar tillbaka mot den förindustriella tiden som en helig guldålder. Den politiska makten har landat i händerna på några mäktiga familjer och deras ”gröna helgon”. Miljoner människor lever instängda i överbefolkade städer, eftersom naturen utanför är helig och ska hållas fri från mänsklig åverkan. Åter miljoner arbetar under tyranniska regimer för att återuppbygga förstörda ekosystem.
På Jupiters och Saturnus månar har politiska flyktingar byggt upp egna samhällen. Där finns avancerad vetenskap, särskilt inom genetiken, och de sista resterna av demokrati.
Nu hotas den bräckliga freden mellan jorden och De yttre städerna av en ny generation ”outers”, som de yttre världarnas invånare kallas. De vill kolonisera hela solsystemet. För de jordiska makthavarna är sådana tankar kätterska. Ett krig med starka ideologiska undertoner kommer snart att bryta ut. Vi får följa några personer på båda sidor, både makthavare och enkla fotsoldater.

McAuley håller en viss distans till sina karaktärer, särskilt i början. Trots detta hålls intresset uppe och man både funderar på vad som ska hända och hur det ska gå för dem. Så uppenbarligen skriver han bra, utan att göra så stort väsen av sig. Kanske är det själva historien mer än berättandet som är bra. Detta är första delen av tre och nästa del är redan beställd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s