Analipsi – Kreta, Grekland

125px-Flag_of_GreeceHotell: Elpida apts
Resebolag: Fritidsresor
Typ / pris: spec / 10 800 (2 vuxna, 1 barn)
Flyg: ARL-HER, TUI Fly, Boeing 737-800

Att resa med barn är inte detsamma som att resa utan.
Kvällsutflykter sker högst motvilligt då barnsben helt plötsligt kan drabbas av akut trötthet. Den försvinner givetvis magiskt när en lekplats dyker upp.
Saltvatten smakar inte gott, så poolen föredras av den lilla reseledaren. Havet har besökts två gånger på hela veckan. Alldeles för fattigt för egen del. Att sitta vid poolen på hotellet är inte min melodi, alls. Men man får anpassa sig och göra egna små utstickare en och en istället. Vädret började med beskedliga 25 grader men har framåt avresedagen idag stigit till uppåt 30. Molnfri till lätt disig himmel.

Nu har den lilla orten Analipsi inte så mycket att bjuda på längre. Krisen har även drabbat Kreta. Ungefär för två år sen började butiker och restauranger att slå igen, upplyste tanten vid poolen. Sen 15 år tillbaka har hon varje år återkommit ner till hotell Elpida.
Krisen märks också på den långa strandpromenaden där gatubelysningens armaturer har eroderat, de flesta glödlampor slocknat och ingen gör något underhåll längre. Det gäller också de tre huvudgator som går i nord-sydlig riktning, från motorvägen ner till stranden. Samtidigt existerar lyxhotellen som egna stora enklaver, där all inclusive regerar och poolerna sträcker sig ända fram till altanen hos varje rum. Dessa etablissemang saknar helt lokal koppling och tillför inget till området, särskilt inte som de flesta av deras gäster håller sig innanför murarna.

De tre huvudgatorna löper som sagt parallellt med varandra, och har knappt någon förbindelse utom längst ner vid strandpromenaden. Hotell Elpida ligger vid en av dessa, och det hade varit kort och lätt avstånd att kunna kila tvärs över till det lilla centrum man kan mena finns i närheten av kyrkan mitt i byn. Men eftersom någon lokal planerare haft huvet under armen har man låtit bli att knyta ihop huvudgatorna.
I centrumet, om man nu kan kalla det så, hittar man några äldre familjeägda restauranger som fortfarande är öppna. I övrigt är det flesta butiker och senare etableringar igenslagna. Gatorna är mörka och bitvis ganska öde. Man ser också en hel del lägenhetsbyggnader som står tomma och igenbommade. Några supermarkets och biluthyrare tillhör de få verksamheter som fortfarande klarat sig. Det är ganska sorgligt.

Hotell Elpida Apts kan vi absolut rekommendera till den som tänker sig besöka Analipsi. Ett familjeägt lägenhetshotell som ligger som en liten grön oas inklämd mellan olivodlingar, med ett fint poolområde och poolbar där man kan förfriska sig och även äta lättare måltider. Ägaren Dimitros är den som oftast huserar bakom baren. 500 m längre ner ligger stranden, som är blandad sten och finare sand. Gott om solstolar som ligger runt €6 för två inkl parasoll.

Matmässigt har Analipsi bjudit på ganska bra inhemska rätter, där en kleftiko på restaurang Tsalos och en egen gryta med spaghetti på taverna Analipsi plockade hem högst poäng hos mig. Tsalos verkar anses som ett riktigt turisthak, med överdrivet grekisk look och inramning, men lyckas servera vällagad genuin mat.

Vi har förstås också umgåtts med familjen Tzagkarakis, där matriarken är svensk skolkamrat och nära vän till sambon. Ett besök uppe i bergen på Karsanoss, och deras restaurang som bjudit på kretensisk afton med mat, dyck och traditionell grekisk dans. Nikos står fortfarande på glaset, ovanpå flaskan, ovanpå bordet. Sönerna som nu blivit 12 resp 17 år, hastar runt mellan borden och och serverar och plockar disk. Restaurangen var fullsatt denna gång och de verkar trots krisen klara sig hyggligt. Men som Anna säger, Kreta har inte sett nån kris än jämfört med fastlandet. Priserna ligger i stort på samma nivå som i Sverige och en hygglig lön på hälften av en svensk.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s