The Peripheral

peripheralWilliam Gibson

En bok som berättar i två tidsplan om drönare, telenärvaro, 3D-skrivare, kleptokrati, en stundande klimatkatastrof och amerikansk fattigdom.
   Flynne och hennes bror Burton bor i Appalacherna, i ett grannskap där det är svårt att tjäna pengar om man inte pysslar med droger. Burton har lyckligtvis sjukersättning från militären. Han har också ett konstigt extraknäck. Han beta-testar nya spel. En dag får han förhinder och Flynne tar över extraknäcket. Men hon ser inte ett vanligt spel. Hon ser någon dö i vad hon tror är London.  Och hundra år senare försvinner en kvinna spårlöst.

Jag har tidigare läst de tre första böckerna av Gibson, och upplevde då att efter en bra uppbyggnad så upplöstes ofta historierna i ett mer eller mindre vakuum, där poängen att berätta historien öht kunde ifrågasättas.
Den här lider lite av detta också, om än inte lika tydligt. Däremot hade jag svårt att komma in i den, då den bitvis nästan är skriven som ett dialogmanus, där väldigt lite av förutsättningar och miljö beskrivs. Kapitlen börjar ofta med en dialog, där man först efter ett antal meningsutbyten får reda på vem som säger vad och var de befinner sig. Antingen vande jag mig eller så blev detta mindre förekommande ju längre in i boken man kom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s