Campeão da Europa!!!

Portugal går äntligen hela vägen till en final och avgör mot alla odds med ett härligt långskott från Éder.
Ett EM som började knackigt, med förvisso många skapade målchanser, men i särklass de mest ineffektiva avslutningarna. Vad som lätt kunde blivit 4-0 mot Island i första matchen, slutade 1-1. 0-0 matchen mot Österrike led av samma symptom och Ronaldo började hånas för att inte kunna leverera mål. Inte förrän matchen mot Ungern lossnade det framåt, men man var tämligen skakiga bakåt och släppte onödigt in lika många mål som man gjorde – tre. Så med nöd och näppe tog man sig vidare till åttondelsfinal där man slog ut Kroatien med 1-0. Nästa runda fällde man Polen på straffläggning, där Rui Patricio spelade en avgörande roll. Så gjorde också Renato Sanches som klev fram och levererade en säker straff, samt det så viktiga kvitteringsmålet för att nå 1-1.
Semifinalen mot Wales kändes egentligen tämligen säker från start, 2-0. Känslan inför finalen var att om Tyskland skulle bli motståndaren var chansen väldigt liten, men mot Frankrike fanns möjligheten. Frankrike slog oväntat ut Tyskland och blev motståndet.
Frankrike inledde med en stark forcering och det var till största delen en storspelande Rui Patricio som höll Portugal kvar i matchen. Man passade också på att tidigt i matchen tackla sönder Ronaldos knä så att han fick utgå, och då kändes det tungt – hur skulle man nu kunna gå framåt när den i särklass bäste anfallaren klivit av?
Frankrike hade senare en stolpträff och Portugal en i ribban. Många fällde efter slutresultatet syrliga kommentarer om att Frankrike anföll och Portugal bara försvarade sig, men det är bara delvis sant. Det var Portugals lagledning som mot slutet av matchen bytte ut en mittfältare mot en anfallare och satsade offensivt, medan Frankrike bytte sina spelare position för position rakt av. Paradoxalt nog verkade också Ronaldos frånfälle leda till att laget som kollektiv lyfte sig och att alla elva på planen började ta ett större ansvar. Éder byttes som sagt in som central forward och blev en nyckelspelare att kunna ta emot passningar centralt i mitten och kunna hålla i bollen i anfall. Ett helt rätt byte att få in en lång och stark spelare som kunde ta matchen mot Frankrikes mittbackar. Extra roligt att också Éder var den som fick avgöra finalen med sitt 1-0 mål. Fotbollshistoria var ett faktum!

sverige2016Om Portugal inledde som det minst effektiva avslutarna, måste Sverige klassats som laget utan avslutningar.
Zlatan kunde inte göra hela jobbet själv, Källström slog hårda, skruvade oprecisa passningar ingen kunde ta emot, Emil Forsberg gjorde ingen nytta alls. Vare sig Guidetti eller Berg fyllde skorna, och ingen annan testades. Detta fortsatte genom hela gruppspelet. Även om Sverige spelade bra mot Italien och Belgien (båda förluster med 0-1) så var det i första matchen mot Irland man tappade sin chans att gå vidare. Här spelade man nervöst och tafatt. Hamrén som började mycket positivt med landslaget stod nu som paralyserad genom de tre matcherna och kunde inte skaka liv i truppen. Martin Olsson visade vilja och beslutsamhet, Jimmy Durmaz av och till. Isaksson som jag tycker borde bytts bort för längesen gjorde ändå en fullt godkänd turnering.
När samtidigt Island genom sitt defensiva spel tog sig vidare, mest pga underskattning från motståndarna, helgonglorifierades gamle Lagerbäck. Resan tog förstås abrupt slut mot Frankrike, som gjort läxan, trampade igång för fullt från början, och körde över Island. Förstås också här ändå fotbollshistoria att ett så litet land lyckas ta sig så långt. Wales likaså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s