Earth Strike

72349211Ian Douglas

Del 1 i serien Star Carrier

Mänskligheten lämnar evolutionen bakom sig och står inför ett fantastiskt teknologiskt genombrott. Men okända fiender har lagt märke till oss. Sh’daar-rasen närmar sig vår solsystemet i enorma krigsskepp. Målet är att hindra människosläktet att uppnå alltför avancerad teknologisk nivå. Om det så innebär att utplåna hela jordklotet.
Det finns bara ett hopp. En råbarkad rymdamiral på det kilometerlånga stjärnkryssaren America som leder sina modiga kämpar ut i rymden och striden mot en överlägsen fiende.

Handling

Det blir mycket space battle. Första fjärdedelen av boken är ett enda långt slag. Vi får följa fyra personer knutna till stjärnkryssaren America från det första slaget till ett stort anfall mot vårt solsystem och däremellan lite personlig inblick i deras privatliv. Men mest rymdstrider.

Berättarstil och språk

Enkelt att läsa utan att vara fördummande.

Personporträtt och miljöer

Nåt som slog mig under läsandet var att personernas utseende utelämnas helt. Koenig är en man, Gray är en man, Allyn är en kvinna. Hur de ser ut är helt höljt i dunkel. Deras personligheter och bakgrund berättas delvis rätt väl. Miljöer och farkoster beskrivs lite mer ingående, så även de aliens som förekommer. Douglas lyckas dessutom rätt väl att få rymdvarelserna att framstå som väldigt främmande både till fysik och psyke.

Universa och trovärdighet

Författaren visar prov på att ha gjort sina läxor både vad gäller fysik och astronomi. Politiskt är det dock lite väl USA-vinklat och en hel del ”army glory” á la Hollywood finns med. Trots detta är boken betydligt bättre sci-fi än de flesta militär-SF jag läst, just för att Douglas kan sina saker och inte är rädd för att både använda och förklara vetenskapen och tekniken. Så fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s