Cibola Burn

James S A Corey

Del 4 i serien The Expanse

Portarna till tusen nya världar har öppnats och kolonisationen har börjat.
   I slutet av Abaddon’s Gate utkämpades en vild strid vid en portal som öppnats från solsystemet ut mot en vidare verklighet. Här fortsätter berättelsen med en kamp om rätten att först etablera kolonier på fjärran världar. Bosättarna strömmar ut från de mänskliga världarna mot Illus, den första kolonin. Där ställs oberoende nybyggare mot storbolagens väldiga resurser, samtidigt som forskare och kartläggare slaktas på den främmande världen.
   Naturligtvis återser vi James Holden, den nästan korkat rakryggade huvudpersonen från de tre första böckerna i serien. Han har, efter händelserna i Abaddon’s Gate, vunnit en motvillig respekt från maktspelarna i solsystemet. Nu skickas han tillsammans med sin besättning för att försöka mäkla fred på den nykoloniserade världen. Men det visar sig vara näst intill omöjligt.
   Samtidigt vet James bättre än någon annan att den väldiga galaktiska civilisation som en gång bebodde Illums värld är försvunnen. Någonting såg till att den försvann. Någonting som kanske håller på att få upp ögonen för mänskligheten.

Handling

Den helt övervägande delen av boken utspelar sig på planeten Ilus eller strax ovanför. Alldeles för lite av det politiska spelet med Avasarala i fokus, jämfört med tidigare. Lite för jordnära och för lite sense of wonder denna gång. Som helhet en bättre story än del 3.

Berättarstil och språk

Ombyte varje kapitel vilken karaktär man får följa. Det blir nästan lite för mycket av nytillkomna bifigurer, och för lite av huvudpersonerna.

Personporträtt och miljöer

Som vanligt bra genomarbetat av författarna.

Universa och trovärdighet

Välgrundat sen tidigare, men omvärlden lyser lite med sin frånvaro.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s