Iron Gold

irongoldPierce Brown

Darrow gjorde slut på århundraden av förtryck på Mars, men till ett högt pris. I sitt fäste på Venus drömmer en ättling till den döda kejsaren om hämnd. På Mars frågar sig en ung, röd flicka vad friheten har gett henne. Var det bara ännu en av överhetens lögner? Revolutionen har släppt lös krafter som hotar hela solsystemet.

Om man gillar komplexiteten som finns i Game of Thrones kan man mycket väl falla för denna. När ont och gott inte är så enkelt som svart och vitt, utan betydligt mer mångfacetterat och komplext. Dock, även om detta är en science fiction så undrar man ibland om det inte är en mytologisk saga man läser. Så invävda är nämligen namn och uttryck från både romersk, grekisk och nordisk mytologi att det bitvis blir lite fånigt.
Boken är skriven ur fyra personers perspektiv, och alla är skrivna i jag-form. Det här gjorde det lite svårt i början att komma in i boken, tillsammans med att detta är den fjärde boken, som följer efter en trilogi som utspelar sig tio år tidigare. Dessa två faktorer gör att det dels ges en ganska fattig visuell bild av de personer som berättar, dels är många av förutsättningarna och bakgrundshistorier tagna för givna.
Men boken är välskriven och man fångas upp efter en bit in i boken. Jag tyckte dessutom att alla fyra separata trådar var intressanta att följa, vilket långtifrån alltid är fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s