Akustik

Innan vi går vidare på själva inspelningen och tekniska spörsmål, lite grann om akustik.
Vi ska hålla det kort och enkelt. Ett bra ljudande rum kan du använda fördelaktigt till din inspelning. Dina instrument eller sång kommer kunna få ett lyft. En medioker eller rent av dålig lokal kan däremot vara din rena ovän. Odämpade hårda väggar, rum med dimensioner som skapar stående vågor och alltför dämpade rum som låter stendött är några problem som inte är alltför ovanliga. Kanske är det allra vanligaste att man har ett för litet rum som saknar nån form av akustikbehandling. Resultatet blir resonanser som lägger sin karaktär på allt som spelas in.
Det här kan man till viss del bekämpa med smart uppmickning och rätt mickar, men med ett bra rum skapas bra grundförutsättningar för ett bra ljud mycket lättare.
Det finns mycket teorier om hur och vad man ska göra med sina rum. Det är som sagt ganska komplext och det finns de på området som redan beskrivit det och med bättre kunskap än jag. Här några bra sidor på engelska.
Själv nöjer jag mig med tipset att dämpa bort problemfrekvenser, men dämpa inte bort hela rummet. Finns möjlighet, undvik betongväggar och -tak. Betänk också vad du ska använda rummet till när du börjar fundera på akustikbehandling. Man kan bygga och betala hur mycket och avancerat som helst – men är det värt för ändamålet? Inte alla utrymmen i musikväg är proffsstudior, och behöver heller inte samma rigorösa behandling. En soffa, en matta och lite akustikplattor kan räcka rätt långt för vanligt hemmabruk, medan mätning och beräkning av avstämd akustikbehandling kan krävas i proffsigare sammanhang. Fokusera på ev stora problem, låt resten vara.

Nu lite om mikrofoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s