Studiobygge

16-07-17: Studiobygget initierat

Börjat riva en av innerväggarna i den gamla puben, som ska bli inspelningsstudio.
Började med den enklaste, en vanlig uppreglad gipsvägg. De mörka fläckarna som syns på den gula ytan är fuktskada som tydligt visar var fukten tränger upp. Precis som väntat sker det genom golvytan och längs ytterväggen. Här behöver fuktspärras.
Innerväggen åker ner i sin helhet och ersätts med nya reglar, isolering och gipsskivor. Förändringen i rumsstorlek blir +/- 0 för denna väggen.

16-08-05: Plus 15 cm

bankabetongEfter att all gammal lättbetong bankats bort har det inre rummets bredd (studion) vuxit från 330 cm till 345. Nu kommer iofs det här krympa tillbaka något när de nya innerväggarna kommer upp, men rummet blir iaf inte mindre. Lättbetongblocken var betydligt tunnare än väntat.

DSC_006716-09-03: Ett tak nere

Taket i kontrollrummet har rivits ner och 10 cm har vunnits på höjden. Ett tungt och mödosamt arbete, som samlar oerhört mycket skräp och damm. Nu återstår studiorummet. Först måste dock gammalt byggmaterial och skräp fraktas bort så man får plats att fortsätta jobba.
Efter att taken är nedtagna börjar bygget.

16-10-16: Sågspån

20161016_142807Inre rummet (studiorummet) har fått hela innertaket nedplockat. Det betyder ett lager gips, ett lager regelplank, ett lager puts, ett lager plank, ett lager plank till som höll uppe isoleringen, samt ett tjockt lager isolering av sågspån placerat i papp. I isoleringen doldes också en handgjord gammal kofot modell större (höll på att få den i huvet) samt en Jönköpings-Posten från november 1930. Intressanta nyheter.
När all isolering kommit ner hade hela rummet fyllts och att få ut detta var både skitigt, dammigt och tidsödande.
Takhöjden är numera hela 2,47 därinne. Ett svagt ögonblick cirkulerade tanken att också plocka ner motsvarande i kontrollrummet, men efter det eviga utskyfflandet av sågspån skrinlades detta. Där får sågspånen fortsätta vara isolerlager. Men man undrar ju vad som hade kommit ner därifrån.

20161126_16394516-11-26: Elementrör

20161126_164545Fick eminent hjälp av Tommie Skoglund, utrustad med rejäl tigersåg, att få ner några gamla rejäla elementrör som satt i vägen för den nya innerväggen.
Så nu siktar vi på att få upp nya reglar i taket i kontrollrummet, samt att börja med att få upp fuktisolermatta längs ytterväggar och golv.

16-12-03: Takreglar

20161203_reglarNya takreglar har satts upp i kontrollrummet. Här blir det sen isolering emellan och därpå gipsskivor.

16-12-10: Fuktspärr

20161210_platonFuktisolermattor (platon-typ) har satts i studiorummet på ytterväggar och golv.

16-12-29: Golvpussel

Med en del funderingar och pusslande läggs det nya golvet på plats. Känns skönt att äntligen på riktigt börja bygga upp nåt. Golvplattorna läggs direkt på platonmattorna och limmas ihop i skarvarna. Golvet blir stabilt men semi-flytande. Hittills har det gått förvånansvärt bra att få ihop plattornas storlek med rumsmåtten, men där studiorummet övergår i kontrollrum kommer en millimeterstor skarv att uppstå. På sätt och vis ganska lyckat då de två golven i vardera rum inte får kontakt – mindre ljudöverföring.

17-01-14: Lagt golv ligger

lagtgolvliggerNästa steg blir att regla upp inneväggarna isolera och sätta innertak.

20170129_14481517-01-29: Klackarna i taket?

Påbörjade jobbet med att regla upp innerväggarna, men insåg efter en vägg att innertaket måste göras först. Så inhandling av isolermaterial – lambda 37 – och sen börja fylla mellan reglarna. Första lagret blir isolering upp mot första våning, sen blir det bitvis också ett lager med ljuddämpning.

17-02-17: Gips i taket

20170217_161142Fick hjälp av Stefan Danielsson och en gipshiss att få upp skivorna. Gipshissen hyrdes från Werners maskin och kostade 63 kr per dag. Ett kap för det här jobbet.
Underlättade rejält gjorde också en skruvdragare speciellt för gips som går i full fart till 2 mm in i gipset, då den den tvärstannar.

Luckan som syns i gipset ska byggas ner med ytterligare ett lager isolering och kläs in med en regelram och tyg för att skapa en absorbent i taket ovanför mixposition.
Taket i studiorummet blir mer komplicerat. Det blir en 40 cm ram längs väggarna, och innanför blir det delvis absorbent, delvis lutade gipsskivor mellan bjälkarna.

17-02-26: Regel, regel på väggen där…

20170226_1827492Nu åker reglarna upp på väggarna. På bilden ser man studiorummet.
Man får det man betalar för, och reglar från Byggmax är varierat både böjda och skruvade. Deras reglar stämplade Södra Skogsägarna var däremot betydligt bättre. Ingen regel utan undantag alltså.

 17-04-17: Innerväggar fylls

 17-04-17: Ljuset i tunneln

Nu börjar det likna nåt. Väggarna är gipsade, och t o m en av sju planerade inbyggda ljudabsorbenter är byggda. Lite fix av taket i studiorummet, sen är det dags att få in dörr och fönster för att avdela ytan.

 17-04-30: Små steg framåt

Senaste tiden har tempot gått ner. Dels pga lite materialbrist – behöver bl a fler gipsskivor till taket –  men främst kanske för att de stora delarna är på plats och vi börjar närma oss alltmer ”småplock”.
Så har nu det stora fönsterpartiet som avdelar studion från kontrollrummet kommit på plats och man börjar få en reell uppfattning om hur rummen kommer att vara.

Vi har också gjort en fastmontering av luftvärmepumpen som under arbetets gång ömsom stått på styltor, ömsom hängt i spännband. Nu sitter den där den ska. Den fick också en rejäl rengöring för att få bort byggdamm och effekten ökade direkt.

17-05-22: Detaljer

Vi börjar närma oss detaljer och finlir, nu när alla väggar och tak är satta. Fönstren är också fixade och redo att målas.
Inne i studiorummet har ett sektionerat välvt tak byggts, och en av hörnabsorbenterna i kontrollrummet har kommit upp. Eller polkagrisarna som sambon envisas med att kalla dem…

 17-05-29: Att rikta upp en dörr

20170529_215645[1]Då var det dags att placera in dörr och karm intill fönsterrutan, för att helt dela av rummen. Det blev mycket vattenpassande och mätande innan det hela satt rakt på alla ledder. Typiskt nog var hålet för dörren 16 mm större än vad man räknat med, så det blir till att stötta upp från väggsidan med tillsågad regel av nåt slag. Det brukar sitta några rejäla justerskruvar på moderna karmar men dessa var frånvarande på denna. Hålen fanns dock. Tyvärr fick vi bara tag i en vänsterhängd dörr, vilket gör att den öppnas mitt in i rummet istället för mot väggen. Nu hänger den iaf där, rak och fin, och väntar på att plockas ner igen när karmen ska målas en gång till. Nu ska det gipsas igen helt ovanför och innanför.

 17-06-11: Färdigbyggt

Äntligen är själva byggfasen klar. Nu blir det flitigt spacklande och målande av tak och väggar!

17-07-02: Sliping beauty

Världens tråkigaste jobb alla kategorier är genomfört. Det är så tråkigt så det egentligen inte borde nämnas. Det är jobbigt och skitigt dessutom. Och tar lång tid. Och känns som det aldrig blir klart.
Vi talar så klart om att spackla och slipa. Detta o så viktiga grundarbete för att slutresultatet när man målar eller tapetserar ska bli bra. 6,5 liter spackel har det gått åt. Vissa delar har man fått bättra på tre gånger efter första slipningen, andra bara två. Att låta det torka ordentligt, särskilt om man lagt på lite tjockare lager, är viktigt. Och även om man tror att det nu är bra, så vet jag att när man väl stryker på färgen så kommer skavanker dyka upp som man inte ser innan…

 17-07-24: Måleri, målera, måleralla

Tänk vad lite färg kan göra. Från kyffe till brukbart rum. Det är nära nu!

 17-08-13: Äntligen i mål

Mer än ett år efter att första släggslaget började dra ner de gamla invändiga väggarna i den f d puben i källarplan, så står äntligen studion färdigbyggd. De sista åtgärderna blev att lägga klickgolv i studion och textilplattor i kontrollrummet. Nu återstår bara inredningsdetaljer som belysning, och att flytta in studioutrustning och instrument. Äntligen!